30 évvel ezelőtt követtek el merényletet a kolumbiai nagykövet ellen Budapesten!

2017.01.16.

30 éve, hogy kedden, lakása közelében merényletet követtek el Enrique Parejo Gonzalez, a Kolumbiai Köztársaság budapesti nagykövete ellen. Az ismeretlen tettes négy pisztolylövéssel életveszélyesen megsebesítette a diplomatát, akit azonnal kórházba szállítottak. - Budapesti Napilap -

Műtétek sorozatát hajtották végre rajta. A nagykövet túl lett az életveszélyen, egészségi állapota a körülményekhez képest kielégítőnek bizonyult.

Virgilio Barco, a Kolumbiai Köztársaság elnöke és Julio Londono Paredes külügyminiszter köszönetüket nyílvánították a gyors intézkedésekért és a gondos orvosi ellátásért. A magyar külügyminisztérium az eseményeket követően is állandó kapcsolatban állt a kolumbiai hatóságokkal.

A magyar rendőrség az ügyben tovább folytatta a széles körű nyomozást, amely eredményeiről majd később tájékoztatták a közvéleményt.

Az AFP akkori jelentése szerint a francia hírügynökség bogotai tudósítóját ismeretlen személy felhívta és közölte, hogy Enrique Parejo Gonzáles kolumbiai nagykövet ellen Budapesten a merényletet a „Hernán Botero Moreno” kommandó követte el. A szervezet névadója kábítószerkereskedelem miatt töltötte börtönbűntetését az Egyesült Államokban, ahová Kolumbia adta ki 1985-ben, azonban azóta már elhunyt.

 

Forrás: népszava.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!