A nap energiájával működhet a szigetvári kórház

2018.09.28.

A Szigetvári Kórház utóbbi tíz esztendőben elvégzett jelentős fejlesztései sorába illeszkedő projekt rövid, közép- és hosszú távú közvetlen célja a villamosenergia-fogyasztás költségeinek jelentős csökkentése, az energiafelhasználás korszerűsítése.

Tovább folytatódik a Szigetvári Kórház nagyszabású infrastrukturális fejlesztése. A 243 240 735 forint európai uniós támogatásból készülő beruházás (Napelemes rendszer telepítése a Szigetvári Kórházra, KEHOP-5.2.11-16-2017-00153) legfontosabb része 1764 napelem-panel elhelyezése a kórház mellett, amelyek együtt évi 485 kWh megújuló energiát termelnek, ezzel évente nagyjából 170 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását is megelőzve a térségben.

A kórház melletti beépítetlen zöldterületre összesen 1764 db napelem-panel és 16 db Fronius típusú inverter (a napelemek által termelt egyenáramot a felhasználásra kész váltóárammá alakító berendezés) épül, ezekkel együtt a várható éves termelés 485 kWh, a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség 1771,2 GJ/év lesz, miközben évente 170 tonnával csökken a kórház széndioxid (CO2)-kibocsátása is.

A fotovoltaikus (napelemes) rendszer részlegesen kiváltja az épület fosszilis alapú villamosenergia- felhasználását, hozzájárulva egyben a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérsékléséhez, az egészséges és fenntartható környezet megteremtéséhez. Közvetett módon pedig a hatékonyabb, színvonalasabb gyógyításhoz.

A Kórház 2007. óta nagyszabású infrastrukturális átalakításokon, Európai Uniós forrású fejlesztéseken ment keresztül (épületfelújítások, osztályrehabilitációk, orvosi ügyelet és szakellátások fejlesztése, gépek, berendezések vásárlása, továbbképzések stb). Ezek mindegyike azt a célt szolgálja, hogy még jobb körülmények között gyógyulhassanak a betegek, a kórház dolgozói ideális munkafeltételekkel végezhessék – jellemzően életmentő – feladataikat és a korszerű infrastruktúra jóvoltából csökkenjenek a működtetési, fenntartási, karbantartási, illetve rezsiköltségek.

A beruházás példaértékű lehet a településen és annak környékén, ezen kívül nem csak közvetlenül a pályázó intézmény, hanem a fenntartó számára is jelentős hozamokkal járhat (pl. rezsicsökkenés). Az így felszabaduló források jóvoltából a kórház dolgozói és az ott megforduló évi hárommillió beteg közvetlenül és közvetetten is élvezheti a fejlesztés kedvező hatásait, javulhat az ellátás színvonala, ami egyértelműen pozitív hatással lesz a kórház mindennapi életére, megítélésére egyaránt.

 

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.


Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!