A pécsi Tüke volt irányítója és ügyvédje indítványozta, hogy politikusokat hallgasson meg a bíróság tanúként, köztük Páva Zsolt polgármestert és Bánki Eriket, aki pártja régiós vezetője

A pécsi buszper elítéltje tanúként térhet vissza, s akkor már beszélnie kell

2021.02.25.

Folytatódott a Pécsnek 700 milliós kárt okozó buszvásárlás büntetőperének tárgyalása. A bíróság ezután dönt arról, hogy beidéz-e az ügyben kormánypárti politikusokat.

Rabláncon vezették be Hollandia korábbi tiszteletbeli konzulját, Csengő Andrást a Kaposvári

Törvényszékre, a pécsi buszper szerdai előkészítő tárgyalására. Az évtizedeken át cégvezetőként dolgozó, 58 éves férfi a másodrendű vádlottja az eljárásnak, s mivel az első két tárgyalási napra nem jött el, a bíróság letartóztatta őt, hogy a továbbiakban ne gátolja a pert.

A bíróság megszüntette Csengő előzetes letartóztatását, ám a tanács elnöke, Vadócz Attila figyelmeztette, hogy ha megint távollétével akadályozza a munkát, akkor újra előzetesbe kerül, s az már kitart az ítéletig.

Azt a pert, aminek előzményei nagy szerepet játszhattak abban, hogy 2019-es önkormányzati választáson az összefogó ellenzék súlyos vereséget mért a kormánypárti erőkre Pécsen. A fideszes városvezetés ugyanis hozzájárult ahhoz, hogy a város tömegközlekedési cége, a Tüke Zrt. 2015-ben a piaci árnál lényegesen drágábban vegyen meg egy 115 használt Volvo-buszból álló járműflottát. Az ügyészség szerint ez 700 milliós kárt okozott a cégnek és gazdájának, az önkormányzatnak. Az ügyészség a Tüke akkori irányítóját, P. Istvánt gazdasági csalással vádolja. Csengő a járműveket eladó holland Bus and Coach képviselőjeként az elvégzett munkához viszonyítva aránytalanul magas, félmilliárd forint jutalékot vett fel a vádhatóság szerint.

A két vádlott ártatlannak vallja magát. A mérnök végzettségű P. István állítja, nem ő tárgyalt a buszok megvásárlásáról, csak műszaki szakértőként vett részt ebben a munkában, a vásárlásról a város és a térség fideszes politikusai döntöttek.

Az ügyvéd azt szeretné megtudni, hogy P. Endrét ki vonta be az ügybe, merthogy a vádiratban erről egy szó sincs. Az ügyvéd – a jelek szerint – azt feltételezi, hogy a buszvásárlás valódi mozgatóit és haszonélvezőit a nyomozás nem találta meg, ám P. Endre vallomása segíthet a tisztánlátásban. A németföldön élő magyart a pécsi városházán és a Tüke Zrt.-nél senki se ismeri, ugyanakkor P. Endre épp a buszvásárlás idején kapcsolatban volt Bánki Erikkel.

A pert elnapolták, a tárgyalás májusban folytatódik. Addig a bíróság eldönti, hogy beidézi-e a már említett fideszes politikusokat és P. Endrét. Az általunk megkérdezett jogászok szerint nincs oka annak, hogy a bíróság ezt ne tegye meg.

bővebben itt

forrás: nepszava.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!