Az Interreg Dunai GeoTúra Projekt munkaértekezlete Csehországban, az Iron Mountain Geoparkban

2018.10.15.

A Železné hory Geopark Csehországban üdvözölte a Dunai GeoTúra Projekt partnereit 8 országból, köztük két magyar partnert (a Bakony–Balaton UNESCO Geoparkot alapító és fenntartó Balaton- felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. képviselőit).

A projekt alcíme mutatja a célt és a kihívást, amellyel a partnerek szembesülnek: „A földtani örökség hasznosítása dunai geoparkok fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztésében”.

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. Az Iron Mountain Geoparkban töltött első két napon a partnerek a geotermékeik fejlesztését és a Dunai GeoTúra utolsó periódusra eső, 2019-es promóciós kampányát vitatták meg. A partnerek prezentálták bemutató helyeik aktuális állapotát és a turizmus hatására fellépő környezeti terheltség fenntartható kezelésére kidolgozott komplett stratégia eredményeit.

A társult stratégiai partnerek részéről meghívott vendégelőadók, a portugál Naturtejo UNESCO Geopark részéről Carlos Neto de Carvalho és a finn Rokua Geopark részéről, Vesa Krökki érdekes és jól bevált ötleteket mutattak be a geotermékek fejlesztéséhez és a geoparkok promóciójára az ITB, Nemzetközi Turisztikai Börzén Berlinben, Németországban. Ezen kívül egy szakmai kirándulásra került még sor az Iron Mountain Geoparkban, hogy a résztvevők jó gyakorlatok példáján vitassák meg a földtani szemléletformálás és közérthető ismeretterjesztés lehetőségeit. A találkozó kimondottan sikeres volt, minden partner elégedetten utazhatott haza. A projektcsapat ezúton szeretne köszönetet mondani az Iron Mountain Geopark szervezőinek, beleértve minden segítőjének és partnerének.

A projekt legfontosabb eredménye a közös „Dunai Geotúra” lesz, melynek célja, hogy erősítse az együttműködést a geoparkok régiói között, és egy innovatív geoturisztikai termék létrehozásával növelje a geoparkok ismertségét és a látogatók számát. A tapasztalatok megosztása, innovatív geoturisztikai termékek és új bemutatási módszerek tesztelése szükséges a helyi lakosság bekapcsolódásának, illetve a geopark menedzsment-kapacitásának erősítéséhez, és a minőségi szakadék csökkentéséhez a Duna-régió és az EU más, fejlettebb geoparkjai között.

További információ a projektről és a szervezőkről az alábbi linkeken elérhető:

www.interreg-danube.eu/danube-geotour

http://www.geoparkzh.cz/

 

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!