Az Orbán-Putyin találka menetrendje!

2017.01.24.

A gázipari együttműködés lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök február 2-i, budapesti tárgyalásainak egyik fő témája. - PécsiNapilap -

„Abban a kényelmes helyzetben vagyunk, hogy a 2015-ben 2021-ig meghosszabbított hosszú távú importszerződésünk értelmében évi 4-4,5 milliárd köbméternyi gázt hívhatunk le, és bőven van időnk felkészülni a megállapodás 2021 utáni meghosszabbítására” – válaszolt a Világgazdaságnak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a magas szintű megbeszéléseket Moszkvában készíti elő orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a biztonságos hazai gázellátáshoz kapcsolódik a hazai tárolók hatékony kihasználása is, így várható, hogy e téren szorosabbá válnak a két ország kapcsolatai.

A februári tárgyalások fő célkitűzése az is, hogy újból erőre kapjanak az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt lejtőre került, kétoldalú gazdasági kapcsolataink. Ennek három – már 2015-ben elhatározott – eszköze a magyar–orosz regionális kooperáció erősítése, a gépipari együttműködés és az, hogy a két ország vállalatai magyarországi technológián alapuló megoldásokkal lépjenek fel harmadik országokban kiírt közbeszerzési pályázatokon. Már döntés előtti szakaszban van az az egyiptomi vasúti tender, amelyen magyar részről a Dunakeszi Járműjavító, orosz oldalról pedig a budapesti metrókat felújító Metrovagonmas anyavállalata vesz részt.

A 2015-ben szorosabbra vont partnerségnek már vannak eredményei. A Richter után a második legnagyobb magyarországi beruházás egy Tula melletti takarmánygyár, továbbá egy húsüzem Szverdlovszk megyében, amelyet egy újabb is követ Moszkva megyében, továbbá létesülhet egy zöldség- és gyümölcshűtőház. Folytatódik a gyógyszeripari együttműködés is.

Az Orbán–Putyin-találkozón szóba kerül az is, hogy sok európai piacokra tartó oroszországi kereskedelmi hálózat keres itteni bázist, amely kialakítható a már meglévő logisztikai központunk bővítésével, de új létrehozásával is. Emlékezetes, hogy néhány éve a legnagyobb orosz kiskereskedelmi lánc, a Magnyit az utolsó pillanatban kénytelen vont visszavonni itteni megtelepedési döntését.

Napirendi pont lesz a paksi bővítés is. A két új blokk kapcsán indított, öt uniós vizsgálatból négy már sikerrel lezárult, már csak az utolsó, a versenyjogi eredményére várunk.

Terítéken lesz a miniszter tájékoztatása szerint az új turisztikai lehetőségek kihasználása, a magyarországi ortodox templomok felújítása és a két ország közötti ösztöndíjprogramok kibővítése is. Azt a sajtóban megjelent hírt viszont pletykának nevezte Szijjártó Péter, hogy felmerült a forint-rubel elszámolásra való átállás a magyar–orosz árucsere-forgalomban.


Forrás: VilágGazdaság

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!