Csobbanj a saját medencédbe a nyári hőségben

2023.05.17.

A nyár a legtöbb ember számára a szabadság és a pihenés élményével párosul. A strandidő beköszöntével mindannyian próbálunk víz közelében felfrissülni. Vannak, akik megcélozzák a közeli strandfürdőket, mások a Balaton partra suhannak.

 

Nem kell messzire mennünk, hogy felfrissüljünk a hűs habokban, hiszen a saját kertünkben, nagyobb teraszunkon felállított medencében is élvezhetjük a nyár adta lehetőségeket. A kerti medence szinte már a nyár szinonimájává vált, úgy, ahogyan a grillrács vagy a napernyő.

 

A mömax nyári kellékeinek kínálatában a nagyobb méretű műanyag medencéktől kezdve egészen a vidám vagy vicces matracokig sok minden megtalálható. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót arról, hogyan könnyítheted meg a kültéri műanyag medence kiválasztását, így megspórolva rengeteg időt a döntés előkészítésével.

Merev falú vagy felfújható?

 

A felfújható modellek előnye, hogy különböző belső kiegészítőkkel is készülhetnek, mint például a fix ülőkék, háttámlák, beépített pohártartó, csúszda és vizes játékok. A változatos és kellemes időtöltést sejtető medencék nagyon keresettek, hiszen a család minden tagjának kínálnak kikapcsolódást. Hátránya ezeknek az eszközöknek, hogy a felállításhoz pumpára lesz szükség, és könnyebben kilyukadhat a műanyag, mely hatására a medence összecsuklik.

 

A merev falú medencék egyszerűen felállíthatóak, bár mint minden telepítésnél, itt is ügyelnünk kell arra, hogy a talaj egyenletes legyen, ne legyenek földbuckák, lyukak a medence alatt. A merev falú medencék tárolása nagyobb helyet foglal a szezon végén, mint a felfújható modellek esetében, és nincsenek plusz kiegészítő felszerelések, melyek a nagyobb kényelmet szolgálnák.

 

A vízminőség megőrzése

 

Valamennyi medencetípus közös elemei a vízforgató berendezések, melyek segítségével kevésbé algásodik, nyákosodik a víz, illetve a klór, mely fertőtleníti a vizet. Emellett pedig ahhoz, hogy minél tovább használhassuk a feltöltött vizet, használjunk medencetakaró ponyvát, melyek többféle méretben kaphatóak, igazodva a medencék átmérőjéhez. A vízfelületen lebegő takarófóliák főként a bogarak behullásától védenek és segítségükkel felmelegíthető a napfény erejével a víz. A jóval vastagabb fóliák, melyek ráhúzhatóak a medence tetejére, az esővíz beömlését is akadályozzák.

 

Medence karbantartása

 

Ha már volt a kertedben medence, akkor tisztában vagy azzal, mennyi előnye és hátránya lehet egy nagyobb méretű modellnek. Akár merev falú vagy felfújható változatról is legyen szó, a szezon végi elpakolása és kitakarítása mindenki számára teher. Érdemes a vízforgatót és klórt, valamint az algátlanító szereket folyamatosan használni, így a medence leengedésekor kevesebb piszkot kell eltávolítanunk. A kisebb gyerekmedencékben felejtett vízben hamar elszaporodhatnak a baktériumok és a szúnyogok, ezért lehetőség szerint gyakran cseréljük a bennük lévő vizet.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!