Darts-vb: álomdöntő, Van Gerwen vb-csúccsal hívta ki Andersont

2017.01.02.

Gary Anderson és Michael van Gerwen játssza a dartsvilágbajnokság döntőjét a londoni Alexandra Palace-ban. A címvédő skót a honfitársát, Peter Wrightot búcsúztatta. A világelső holland a szintén holland Raymond van Barneveldet ütötte ki egy fantasztikus meccsen. (Pécsi Napilap)

Az eddigi 23 PDC-világbajnokságon csak négyszer fordult elő, hogy az első és a második kiemelt játszhatta a döntőt, legutóbb 2009-ben. Ezúttal Van Gerwen és Anderson feladata volt igazolni a papírformát.

Michael van Gerwen (holland, 1.)–Raymond van Barneveld (holland, 12.)

Michael van Gerwen abszolút esélyesként érkezett a világbajnokságra. Bár már tavaly is sokan a jelenlegi világelsőt várták a végső győztesnek, éppen mostani ellenfele ejtette ki a harmadik körben.

Az ötszörös világbajnok Van Barneveld villámrajtot vett, 3:0-ra (!) megnyerte az első szettet, köszönhetően egy 131-es és egy 96-os kiszállónak.

A második szettben Van Barneveld ismét elvette Van Gerwen kezdését, de ezzel nagyon felpiszkálta honfitársát: a világelső visszabrékelt, s végül a szett is az övé lett (1:1).

Van Barneveld ellenállhatatlanul, 90 százalékkal dobta a kiszállókat, így bár Van Gerwen vezetett 2:1-re, Van Barneveld ismét egyenlített. Mindketten 114-es körátlag fölött nyomták...

Ezután ismét Van Gerwen pillanatai jöttek: övé lett az ötödik szett, és már 116.31-re növelte az átlagát. De Van Barneveld is elérte a 112-t. A hatodik szettben nyomasztóan játszott a világelső, sokszor az esélyt sem adta meg, hogy ellenfele kiszállóra dobjon. Van Gerwen 4:2-es majd 5:2-es vezetésre tett szert, így egyetlen játszmára került a döntőtől.

Nem kegyelmezett: Van Gerwen 6:2-re megnyerte a meccset, miközben egyetlen dobásra került a kilencnyilas kiszállótól.

A meccs utolsó legjét is rá jellemző stílusban nyerte meg, két dupla 18-assal.

Elképesztő adatok: Van Gerwen körátlaga 114.05 lett – soha senki sem dobott ekkora átlagot a vb-ken. A korábbi rekordot Phil Taylor tartotta 111.21-gyel 2002-ből. Van Barneveld 109.34-e is csúcs, korábban még senki sem kapott ki ilyen magas körátlaggal a legrangosabb tornán. Ketten együtt 29-szer dobtak 180-as kört...

Gigászi csata volt, minden idők egyik legszínvonalasabb mérkőzése.

Korábban:

Peter Wright (skót, 3.)–Gary Anderson (skót, 2.)

A címvédő Anderson nagyon bekezdett, hiszen megnyerte az első két szettet. Bár Wright a harmadik játék megnyerésével szépített, a negyedik szett ismét Andersoné lett, mert 2:2 után behúzta az ötödik leget (3:1). Mindketten kimagasló színvonalon dobáltak, Wright 106.61-es, Anderson 107.93-as körátlagot jegyzett.

Az ötödik játszmában a trónkövetelő skót kétleges hátrányból fordított, így 4:1 helyett 3:2-re alakította a csata állását.

Wright semmi kétséget nem hagyott afelől, hogy felnőtt Anderson mellé, ugyanis a hatodik szett is az övé lett, miután 2:2-nél a címvédő elhibázta a kiszállót. Wright egyenlített (3:3).

Andersonnak össze kellett szednie magát, és meg is tette: behúzta a hetedik szettet, miután a negyedik legben 157-ről kiszállt.

A nyolcadikban Wright nem bírta a tempót, Anderson sima 3:0-ra megnyerte, így már csak egyetlen szett kellett neki a döntőhöz, és ezt a hiányzó lépést is megtette: 6:3-mal Gary Anderson jutott be elsőként a hétfői vb-döntőbe. 103.45-ös körátlagot ért el, míg Wright 99.84-et.

A címvédő, aki immáron 17 meccs óta veretlen a vb-ken, sorozatban harmadszor nyerheti meg a PDC-világbajnokságot – ez korábban csak Phil Taylornak sikerült.

A döntő hétfőn 21 órakor kezdődik.

DARTS, PDC-VILÁGBAJNOKSÁG

ELŐDÖNTŐ

Michael van Gerwen (holland, 1.)–Raymond van Barneveld (holland, 12.) 6:2

Peter Wright (skót, 3.)–Gary Anderson (skót, 2.) 3:6

DÖNTŐ

Hétfő, 21:00: Van Gerwen–Anderson (Tv: Sport1)

Forrás: nso.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!