Fa Nándor továbbra is nyolcadik

2017.01.03.

Az élen haladó két hajó a leglassabb jelenleg a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen. (Pécsi Napilap)

A franciaországi céltól már csak 4400 tengeri mérföldre lévő francia Armel Le Cléac'h (Banque Populaire VIII) és az őt mintegy 150 mérfölddel követő Alex Thomson (Hugo Boss) a passzátszeles régióban kedvezőbb légmozgásra vár, az elmúlt nap során ugyanis mindketten csupán 170 mérföldet tettek meg, ami a legkevesebb volt a versenyben maradt 18 vitorlásé közül.

Fa Nándor továbbra is a nyolcadik helyen vitorlázik magyar tervezésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungaryvel. Hajónaplójának friss bejegyzései szerint az előző éjszakája küzdelmes volt, a reggele és a délelőttje viszont még rosszabbul, „borzalmasan” alakult.

„Ha fúj (a szél), nagyon, ha nem, akkor semmi, és azzal is rengeteg a vitorlaállítási munka! Forgolódós, kiszámíthatatlan szelek, erős hullámzással! Nagyon munkás, nagyon kemény ez a környék. Nem is értem, hogyan hívhatja a magyar ezt csendes óceánnak, az angol meg békésnek?” – fogalmazott a Horn-fok felé tartó magyar hajós, akinek a hátránya az éllovassal szemben 4070 mérföld.

Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján versenyez, amelyen a feladat egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül egyedül körbehajózni a földet. Az 1992–1993-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012–2013-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

A mostani mezőny – kezdetben 29 hajó – november 6-án rajtolt el Franciaországból.

Forrás: nso.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!