Gabonaszövetség: elkerülhetetlen a liszt árának emelése

2017.01.25.

A liszt árának minimum 5 százalékos emelését elkerülhetetlennek tartja a szakma - közölte kedden a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) az MTI-vel. - Pécsi Napilap -

A szakmai szervezet az áremelés indokát abban látja, hogy a legtöbb malomipari vállalat a nullszaldó közelében, de legfeljebb 2 százalékos profittal dolgozik, és nem rendelkezik tartalékokkal a szükséges béremeléshez.

A tájékoztatás szerint minden vállalat maga dönti el, hogy mikor és milyen mértékben emeli az árait, de már a januári bérek kifizetése is nehézséget okozhat a vállalatoknak.

Január 1-jétől törvényi kötelezettség a minimálbér és a garantált bérminimum növelése, az emelés szükségességét a kormányzat a növekvő munkaerőhiánnyal, a kivándorlás elleni fellépés szükségességével magyarázta - emlékeztet a szövetség.

A Gabonaszövetség szerint az alacsony bérszínvonal és a munkaerőhiány különösen jellemző a malomiparra, ahol a munkaerő utánpótlása is hiányzik, hiszen az országban nincs molnárképzés, miközben a magasabb bérek sok szakembert vonzanak külföldre. Mindezek a szövetség szerint elkerülhetetlenné teszik a jelentős béremelést, így a liszt árának emelését.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!