Kell-e a kutyakozmetika vagy sem?

2023.05.11.

Azt hiszem, a kutyakozmetikával kapcsolatos társadalmi előítéletek a mai napig jelen vannak. Míg néhány gazdi a higiéniával, az ápolással és a gondozással hozza összefüggésbe a tevékenységet, addig mások inkább pénzkidobásként tekintenek rá.

Vannak, akik egyenesen a felső társadalmi réteg “kedvtelésével” azonosítják. Szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba. A következő cikkben a kutyakozmetika jelentőségéről olvashatsz bővebben.

 

Ez nem kutya mani-pedi!

 

A kutyakozmetika egyáltalán nem luxus, sokan profikra bízzák a kisállatuk ápolását. Milyen jól teszik! Habár a Kések Ollók Webáruház kutyakozmetikai eszközei között bárki megtalálhatja a folyamathoz szükséges gépeket, kellékeket, ezeknek a használatát is meg kell tanulni. Nem feltétlenül jó az, ha a kutyánkon kísérletezünk.

 

Ez a szakma tulajdonképpen nem csupán a szépségről szól, hanem az egészségről is. Rendszeresen gondozni kell a házi kedvenc szőrzetét, egyrészt azért, mert így az otthonunk tisztaságát is megőrizhetjük, másrészt azért, mert az állatok által hordozott kórokozók emberre és állatra egyaránt veszélyesek lehetnek.

Az elhanyagolt állat egészsége jelentős mértékben romlásnak indulhat, ha nem figyelünk oda rá eléggé, tehát a kutyakozmetikának elsősorban higiéniai szerepe van.

 

Milyen kutyákat lehet kutyakozmetikába vinni?

 

Ez megint egy olyan téma, amellyel kapcsolatban érdemes szakember véleményét is kikérni. Nem egyszerű megmondani azt, hogy mire van szüksége a szőrzetnek. Nem feltétlenül csak a hosszú szőrű kutyák lesznek problémásak, ugyanúgy gondot okozhat egy rövidebb szőrrel megáldott eb ápolása is, például a folyamatos vedlés miatt.

 

Néhány kutyus esetében speciális kellékekre van szükség, ilyenek a trimmelést igénylő állatok. Habár nem jelenthetjük ki, hogy egyedül a trimmelést igénylő ebeket kell kozmetikushoz vinni. A zsinóros pulikat, komondorokat legalább évi egyszer el kell vinnünk szakemberhez, ezzel szemben mondjuk a skót terriereket már ajánlott 6-8 hetente fazonírozásra vinni.

 

Milyen eszközt érdemes választani?

 

Az eszközök kínálata rendkívül sokszínű. A dúsabb szőrzetű kutyusok nyírása kellő precizitást igényel. Az alsó, puha szőrréteg nyírása máshogy történik, s általában az aljszőrkiszedő segítségével juthatunk túl a hosszabb fedőrétegeken. Ezáltal kiszedhető valamennyi elhalt szőrszál.

 

A trimmelővel már egészen más a helyzet. Ezzel az eszközzel csinos fazont alakíthatunk ki, ám legfőképpen az egyenletes nyírást teszi lehetővé.

 

A filcbontó az összecsomósodott és elhanyagolt szőrzetet tudja “kibogozni”. Habár a súlyos esetek megoldásának egyik leghatékonyabb eszköze, ettől függetlenül óvatosan kell használni.

 

Láthatjuk tehát, hogy a kutyakozmetika nem luxus, sokkal inkább egy olyan szakterület, ahol a kedvencünk egészségét helyezik előtérbe, a szépség pedig csak bónusz!

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!