K&H: óvatosan a ballagási pénzzel

érdemes a fiatalok elé megtakarítási célokat kitűzni

2023.05.11.

A ballagási szezonban a szülők, rokonok pénzzel jutalmazhatják a diákokat. Ez az ajándék azonban akár haszontalan is lehet, ha a gyerekek azonnal elköltik a pénzt. Érdemes inkább a szülőkkel közösen kitűzni egy megtakarítási célt, és arra félretenni - hívja fel a figyelmet a K&H, amelynek Vigyázz, kész, pénz! vetélkedősorozatában kiemelt szerepet kapnak a különféle megtakarítási formák a fiatalok számára.

A ballagás is apropót adhat arra, hogy a szülők megismertessék a gyerekekkel a pénzügyi tudatosságot, ezen belül a megtakarítások jelentőségét. A búcsúzó diákok ugyanis a ballagás alkalmával akár pénzt is kaphatnak ajándékba a szülőktől, rokonoktól.

A gyerekek számára különbséget kell tenni a legalapvetőbb dolgok és a nem feltétlenül szükséges termékek, szolgáltatások között. Az előbbi körbe sorolhatóak például az élelmiszerek, ruhák, az utóbbiba pedig egyebek mellett a legújabb, legmodernebb elektronikai eszközök, amelyeknek korábbi típusai már megtalálhatóak otthon. Megoldás lehet, ha a szülő a lakásban megmutat különböző tárgyakat és utána kvíz-szerűen megkérdezi a gyerektől, melyiket tartja alapvetőnek és kevésbé szükségesnek. Érdemes továbbá arra ösztönözni a gyerekeket, hogy rendszeresen kövessék mire költenek. Fontos, hogy tisztában legyenek vele mik a rendszeres kiadások és melyek az egyszeri vásárlások, valamint ezekre mekkora összeget fordítottak.

Ha a fiatalok ajándékba pénz kapnak, akkor érdemes a szülőknek egyeztetniük velük, hogy ne költsék el egyből a pénzt. Tanuljanak meg inkább megtakarítani, ennek első lépése lehet például, ha együtt tűznek ki egy célt, legyen az egy elektromos roller vagy elektromos bicikli, fesztiválbelépő, bármilyen elektronikus eszköz vagy éppen akár egy utazás. Ha belefér a családi büdzsébe, akkor a szülő azzal is segíthet a gyermekének, hogy kölcsönt ad. Akár úgy, hogy a gyerek a spórolt pénzével egyfajta önrésszel száll be a kinézett termék árába, a fennmaradó rész pedig a szülőktől érkezik. A későbbiekben pedig a kölcsönt a fiatal akár jelképes kamattal visszafizeti, például a beérkező ajándékpénzekből vagy diákmunkából szerzett jövedelemből. Itt nyilván nem kell piaci kamatokra gondolni, a lényeg az, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, hogy a kölcsönnek van díja, így felnőttként tudatos hiteligénylők lehetnek.

A K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedősorozatnak az a célja, hogy a diákok teljes képet kapjanak arról, hogyan érdemes kezelni a pénzügyeket. Idén 506 településről 2082 csapat mérte össze tudását a játékban, összesen 8721 diák vált „bankárrá” a játéknak köszönhetően. A vetélkedő nagydöntőjére május végén Budapesten kerül majd sor.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!