Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérei a Pécsi Sörfőzde Zrt. kapcsán akaszkodtak össze

2021.12.07.

a Szemereyek közötti status quo borult fel azzal, hogy az igazgatóság még a nyár elején úgy rendelkezett, a MAVA Befektetési Kft. részére jegyezzenek be további 3632 darab Pécsi Sörfőzde-részvényt a társaság részvénykönyvébe.

 

A Pécsi Sörfőzde Zrt. tulajdoni arányai 2020. december 31-én így néztek ki:

- a cég 552,6 millió forintos jegyzett tőkéjének közel 49,96 százalékát a MAVA Befektetési Tanácsadó Kft. adta, míg

- a 49,89 százalékát a BanKonzult Commerce Kereskedelmi Kft. A maradék papírok dolgozók kezében voltak.

 

A két cégről a következőket lehet tudni. A MAVA Befektetési Tanácsadó Kft. minősített többségi (a törvény szerint ez legalább 75 százalékot jelent) tulajdonosa Szemerey Zoltán András, aki Matolcsy György unokatestvére (a MAVA-ban tulajdonos még Szemerey Bertalan Zoltán, aki születési ideje alapján Szemerey Zoltán András fia lehet). A BanKonzult Commerce Kereskedelmi Kft. tulajdonosa a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft., amely egyedüli gazdájaként Szemerey Tamás Béla, vagyis az MNB-elnök másik unokatestvére van bejegyezve.

 

A Szemereyek közötti status quo borult fel azzal, hogy az igazgatóság még a nyár elején úgy rendelkezett, a MAVA Befektetési Kft. részére jegyezzenek be további 3632 darab Pécsi Sörfőzde-részvényt a társaság részvénykönyvébe. A bejegyzést azonban csak szeptember végén kérték. A tranzakció pont annyival növelné meg a MAVA részesedését, hogy az – ha hajszállal is, de – átlépné az 50 százalékos határt. Ez azt jelentené, hogy az egy évvel idősebb Szemerey-testvér cégéé lett a döntő szó a Pécsi Sörfőzde irányításában.

 

BanKonzultnak ez nem tetszett, ezért törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett. A bíróság pedig a változás-cégbejegyzési eljárást október 8-án 60 napra függesztette fel, ez a határidő pedig december 7-én, azaz pont kedden jár le. Közben november 11-én már per is indult a Pécsi Törvényszéken az ügyben.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!