Megvalósult energetikai fejlesztés Encsencs községben

2018.10.31.

153,1 millió forint uniós támogatásból valósult meg komplex energetikai fejlesztés Encsencs község általános iskolájának épületén, valamint napelemrendszer telepítés a polgármesteri hivatal és az idősek otthona épületén az önkormányzat energiafelhasználásának csökkentése érdekében.

Encsencs Község Önkormányzata 2017 júniusában 153,1 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című pályázati kiíráson. A projekt keretében egy épület komplex energetikai korszerűsítése és két épület esetében napelemes rendszer telepítése valósult meg.

Encsencs Község Önkormányzata a jelenlegi gazdasági helyzetben igyekszik havi kiadásait a lehető legkisebbre csökkenteni. Az intézmények fenntartása jelentős terhet ró a költségvetésre, kiváltképp a téli időszakban. Ennek oka főleg az épületek rossz energetikai adottságaiból adódik. A település a havi kiadásait igyekezett jelen projekt keretein belül is csökkenteni. A projekt során Fő utca 70. szám alatt található általános iskola, Fő utca 94. szám alatt található idősek otthona és Fő utca 31. szám alatt található polgármesteri hivatal épülete került korszerűsítésre. Az iskola esetén komplex energetikai (utólagos külső hőszigetelés, nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítése, akadálymentesítés, napelem), míg a polgármesteri hivatal és idősek otthona esetén csupán megújuló energia felhasználási (napelem rendszer) beruházás történt.

A település elkötelezett a megújuló energiaforrások hasznosításának propagálásában és lehetőségeihez mérten kiveszi részét a környezettudatos megoldások alkalmazásában. Jelen beruházás is törekedett a zöld energia kiaknázására, hiszen hőszigetelési, nyílászáró- és fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos energiahatékonysági fejlesztés és napelemes rendszer kivitelezése is történt a projekt keretében.

A projekt célját elérte, hogy összhangban az eu-s és a hazai energiapolitikával, a lehetőségekhez mérten a környezeti szempontokat érvényesítse a gazdasági fejlődésben.

 

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!