Melyek az álláskeresés legújabb trendjei?

2023.05.17.

A modernizáció okozta trendek teljesen átformálták a munkaerőpiaci folyamatokat, s ehhez a munkaadóknak is alkalmazkodniuk kell. Az utóbbi időben előtérbe került a tudatosság és az új generációk egyre kevésbé alkalmazkodnak másokhoz, legalábbis a tények azt mutatják, hogy nem vállalnak el akármilyen, csak nekik tetsző állást.

A következő cikkben most az újfajta álláskeresési módokról, szokásokról írunk egy kicsit bővebben, s ez alapján kiderül, hogy ki mennyire követi a trendeket!

 

Mi számít ma a munkavállalónak?

 

Az igazság az, hogy egyre kevesebb munkaadó szimpatikus az álláskeresők számára, amelyben van némi ráció. Megváltoztak az álláskeresés módjai és körülményei. Habár a Hatvanallas.hu weboldalán célzottan is kereshetnek a leendő munkavállalók, ennek ellenére nem gyorsul fel a jelentkezés ideje, inkább kivárják azt a lehetőséget, amire le tudnak csapni.

 

Adott a kérdés; mi kell a magyar munkavállalónak? A fiatal munkavállalók már teljesen máshogy gondolkodnak, mint a szüleik. Ők pontosan tudják, nekik mi a jó, és igyekeznek ehhez, nem pedig a világhoz igazodni. A mai munkaerőpiacra tehát mindkét fél feltételekkel érkezik.

 

Az egyik legfontosabb szempont a rugalmasság, Ez nem feltétlenül a rugalmas munkaidőt jelenti, hanem a céggel való gördülékeny kommunikációt is. Adott esetben ez lenne a normális, de sajnos számos olyan munkáltató létezik, akivel egyszerűen nem lehet beszélni.

 

Mi számít trendinek?

 

Azt mondanom sem kell, hogy a versenyképes fizetés a “trendi” szempontok táborát gyarapítja, de korántsem csak ennyiről van szó. A korábban kifejtett rugalmasság kapcsán, említést érdemel még a home office lehetősége is. Egyre többen preferálják az olyan munkaköröket, amelyek, ha nem is minden nap, de a hét egyes napjain biztosítják az otthoni munkavégzést. Azt hiszem, azt nem kell elmondanom, hogy ez miért jó.

A friss diplomás szakemberek többsége nem biztos, hogy a szakmájában helyezkedik el, gyakran valamilyen ehhez kapcsolódó területen talál állást. Az új generációk számára már nincsenek kötöttségek, ha nem érzik jól magukat, egyszerűen továbbállnak.

 

Hol keresnek állást a magyarok?

 

Ez is korosztályfüggő, de már szinte senki sem veszi a kezébe az újságokat. Mindenki az interneten böngészik szívesen. A fiatalok a közösségi médiában aktívabbak, ugyanakkor előtérbe kerülnek a különféle álláskereső portálok is. Ezeken a felületeken ország, esetleg régió szerint is kereshetnek az emberek. Ez a funkció növeli a hatékonyságot, ezenkívül a videós előszűrés is meggyorsítja a folyamatokat. Habár a mai fiatalok nem feltétlenül akarnak rögtön az első ajánlatra igent mondani, szeretnek válogatni.

 

A munkaerőpiacon minden változik, mivel az emberek is változnak, s talán az a legnehezebb, hogy ezekhez a változásokhoz alkalmazkodjunk. Vajon ez mennyire megy az álláskeresőknek?

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!