Mohácsi vállalkozás fejleszt vakcinát európai uniós forrásból

Libák vérzéses bél- és vesegyulladásos megbetegedése elleni hatóanyagot találtak fel

2018.10.29.

A PROPHYL Állategészségügyi, Diagnosztikai, Kutató és Szolgáltató Kft. új kutatóközpontot hozott létre Mohácson. A létesítmény az egykori Dr. Marek József Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakközépiskola központi épületéből került kialakításra, és hat kutatót foglalkoztatnak.

A támogatásnak köszönhetően egy olyan beruházás valósult meg Mohács térségében, amely nemcsak egy munkahelyteremtő potenciállal bíró létesítmény, hanem egy szellemi-szakmai értéket is képviselő kutatás-fejlesztési központ.

A „Kísérleti fejlesztés a PROPHYL Kft.-nél” című, GINOP-2.1.1-15-2016-00759 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 221,54 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósult meg. A projekt 2016. november 1-jén vette kezdetét és 2018. október 31-ével zárul.

A kísérleti fejlesztés során a libák vérzéses bél- és vesegyulladásos megbetegedése elleni telepspecifikus vakcina került kifejlesztésre. A betegség a 2000-es évektől kezdődően, több évtizedes járványmentes időszakot követően újra megjelent és a korábbiaknál is nagyobb mértékben tizedelte az állományokat. Azóta a betegség folyamatosan jelen van és időről időre fellobbanva hatalmas károkat okoz az európai hízott libamáj fogyasztást 90%-ban biztosító magyar libaágazatnak.

A járványhelyzet megoldása a mai ismeretek szerint leghatékonyabb módon, egy megfelelő oltóanyag kidolgozásával valósítható meg, azonban a libatartás volumene még európai szinten sem ér el olyan léptéket, amely felkeltené a multinacionális oltóanyaggyártó cégek figyelmét. Számukra nem kifizetődő egy ilyen kicsi, bár Magyarország egyik legismertebb hungaricumát előállító ágazat számára oltóanyagot fejleszteni és regisztrálni.
– Cégünk felismerve ezt a lehetőséget, meg kívánta oldani ezt a problémát. Ennek érdekében egy erre a célra tervezett, vagyis az oltóanyag fejlesztésre, termelésére, valamint az alapanyag gyógyszerkönyvben meghatározott ellenőrzésére is alkalmas létesítményt hozott létre a beruházás eredményeként. A pályázat keretében kerültek beszerzésre a szükséges laboratóriumi eszközök, továbbá 6 fő kutatói állás is létesült – mondta lapunknak dr. Benyeda Zsófia, ügyvezető.

A támogatásnak köszönhetően egy olyan beruházás valósult meg Mohács térségében, amely nemcsak egy munkahelyteremtő potenciállal bíró létesítmény, hanem egy szellemi-szakmai értéket is képviselő kutatás-fejlesztési központ. Mivel a PROPHYL Kft. tevékenysége és növekedése a cég több mint 25 éves története során töretlen volt, mára biztos hátteret jelent egy ilyen léptékű beruházás hosszútávú fenntartására és tartalommal való megtöltésére is.

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!