Néhány, iskolakezdést megkönnyítendő praktika

2021.09.17.

Van olyan szülő, aki azt szeretné, hogy örökké tartson a nyár, van, aki pedig alig várja, hogy gyermeke ismét közösségben legyen. Bármelyik csoportba is esel, az az egy biztos, hogy elkezdődött az iskola kicsiknek és nagyoknak egyaránt, így meg kell birkózni az új helyzet adta kihívásokkal.

Hacsak nem vagy olyan anyuka vagy apuka, aki már júniusban elkezd a következő tanévre készülni, akkor bizony a nyár utolsó hetei némi izgalommal teltek. Ahhoz, hogy ne őrlődj fel a füzet- és könyvbeborítások és a vinnyeta megszövegezések közepette, adunk néhány jó ötletet ezen időszak gondtalanabb átvészeléséhez.

 

Minél több mindent igyekezz megtervezni!

 

A napi rutin kialakítása örökérvényű feladat már a kisgyermek megszületésétől kezdve. Ahogy nő a gyermek, majd végül iskolás lesz, ez mindig újabb kihívásokat tartogat a szülők számára.

 

Ha elsős lesz a gyerkőc, bizonyára már izgatottan várja az újdonságokat. Lehet, hogy az oviból lesz egy-két ismerős arc a számára. Ha stresszként éli meg, akkor fokozottan figyeljünk oda az első hetekben és beszélgessünk vele, mi hogyan alakul a nap folyamán és az miben más, mint az óvoda volt.

 

Az otthoni rutin részévé válik az esti táskabepakolás. Kisgyerekeknél még segítsünk, de 2., 3. osztályban már mindenképp tanulja meg a gyermek, hogy önállóan pakoljon be. Este hamarabb kell lefektetni, hogy a reggeli felkelések zökkenőmentesek legyenek, és még egy könnyebb reggeli is beleférjen.

 

A megtervezett és betartott napirenddel lesz idő délután a házi feladatok megírása után a játékra és a közös együttlétre a családdal.

 

Nyugtató és rendezett környezet

 

Fontos, hogy ahol a gyermek tanul, lehetőleg minél nagyobb rend és elegendő hely legyen, ahová elrakhatja a tankönyveit, irodaszereit. Nagyon praktikus, célnak megfelelően kialakított, többféle méretben kaphatóak íróasztalok és irodabútorok a Bonus Shop webáruházban, ahol az iskolakezdést megkönnyítendő számtalan kellék beszerezhető.

 

Egy ergonómiailag megfelelő íróasztalnál és hozzá méretben passzoló székben ülve sokkal jobban megy a tanulás, és az is elképzelhető, hogy egyéb szabadidős tevékenységekhez is már az íróasztalt fogja pl. az ágy helyett választani a gyermekünk. A praktikum mellett a tartósság és az esztétikum is megfontolandó szempontok kell, hogy legyenek.

 

Egyedi füzetborítók

 

A legtöbb gyerek az iskolakezdésben az új füzetek és tankönyvek beszerzését szereti. Izgalommal válogatja a különböző tanszereket, és kíváncsian lapozgatja az új tankönyveit. Ha netán búskomorsággal tölti el az iskolakezdés hangulata, könnyen fel lehet vidítani, ha megengedjük neki, hogy ő dekorálja ki a füzeteit, persze csak bizonyos határokon belül.

Akkor sincs baj, ha nem sikerült mindent időben beszerezni. Ha rugalmas a tanító néni, feltehetően ki tudja várni, amíg a technikadobozban összegyűlik minden hozzávaló. Ha valamelyik kellék nem olyan sürgős a suliban, érdemes megvárni az őszi tanszer akciózásokat, amikor is sokkal olcsóbban tudunk ugyanazokhoz az írószerekhez, táskákhoz, tolltartókhoz hozzájutni.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!