Orbán Viktor: fejenként átlagosan 400 ezer forint adót kaphatnának vissza a gyerekes családok

2021.06.10.

Szerda este Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója volt a köztévé vendége, a műsorban több részletet is elmondott Orbán Viktor délelőtt bejelentett tervéről, mely szerint 2022 elején a családosok visszakaphatnák az idén befizetett személyi jövedelemadójukat - írja a Portfolio.hu.

 

A tavaszi országgyűlési választások elé időzített, 1,1 millió családot érintő nagy visszatérítésről most kiderült, hogy

jövedelemtől függetlenül mindenkinek jár, de fejenként maximum 800 ezer forintot fognak visszatéríteni.

 

Nagy azt mondta, ez alapján, két kereső esetén egy családnál valamivel több mint másfél millió felett lehet a plafon. A csomag nagyjából 600 milliárdba kerül majd, másfél millió keresőt érint, így kiszámolható - mondta a tanácsadó -, hogy fejenként átlagosan 400 ezer forint visszatérítésre lehet számítani.

 

Az intézkedés feltétele, hogy 5,5 százalék felett legyen a GDP növekedése, ami azért izgalmas, mert a Pénzügyminisztérium 4,3 százalékkal számolt. Erről a tanácsadó azt mondta: „Minden 1 százalékponttal magasabb növekedés, 250 milliárd forintos mozgásteret nyit a költségvetésben. 5,5 százalék felett nyílik annyi mozgástér, hogy ennek az intézkedésnek a nagy részét ki lehet fizetni, ki lehet termelni a költségvetésből. Ez 1 százalékponttal nagyobb növekedési többletet ad Magyarországnak”.

 

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!