Pécs: egy Magyarországon is ismert orrspray hatóanyaga legyőzheti a koronavírust

2021.02.17.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusai is hozzájárultak egy új, koronavírus elleni gyógyszer fejlesztéséhez – közölték a Virológia Pécs Facebook-oldalon.

A hazai patikákban is kapható, allergia ellen alkalmazott orrspray összetevőjeként használt azelasztin-hidroklorid erős vírusellenes hatása miatt potenciális gyógyszer lehet a kutatók szerint.

 

A COVID-19 járvány idején számos gyógyszergyár a már meglévő készítményeit új nézőpontból vizsgálja, hogy vírusellenes tulajdonságokkal rendelkező gyógyszerként újra felhasználják a SARS-CoV-2 vírus ellen. Ezzel párhuzamosan intenzív kutatás-fejlesztési tevékenységet is végeznek új anti-COVID-19 terápiák azonosítására.

 

A német Ursapharm Arzneimittel GmbH és az osztrák Cebina GmbH biotechnológiai vállalat közös klinikai tanulmányban vizsgálja az antihisztaminként ismert azelasztin-hidrokloridot, mint potenciális terápiás szert a COVID-19 elleni küzdelemben, ebben a munkában segítik őket a PTE SzKK munkatársai.

 

A tanulmánycélja az azelasztin-hidroklorid potenciális SARS-CoV-2 fertőzés elleni hatásának igazolása a betegek szervezetében. Az azelasztint egyébként évek óta sikeresen alkalmazzák az antiallergiás terápiában, a gyógyszertárban kapható orrspray hatóanyagának potenciális hatásosságáról a Portfolio is beszámolt.

 

A Bécsi Egyetem kutatója, Robert Konrat professzor egy általa kifejlesztett új szoftveres eljárás segítségével ismert gyógyszerek lehetséges antivirális hatását vizsgálta. Ezen kutatások alapján a Cebina GmbH munkatársai számos, már ismert gyógyszert választottak ki tesztelésre. A laboratóriumi vizsgálatokat Jakab Ferenc professzor által vezetett Virológiai Nemzeti Laboratóriumban végezték. Az azelasztin-hidroklorid erős vírusellenes hatása miatt potenciális gyógyszer lehet a SARS-CoV-2 ellen, amelyet emberi orrszövet modellben is kimutattak a pécsi kutatók – közölték.

 

A héten megindult a klinikai vizsgálat Németországban annak igazolására, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray képes-e visszaszorítani az orrnyálkahártyán a vírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában, ezáltal megakadályozva a COVID-19 betegség kialakulását, vagy pozitívan befolyásolva a betegség lefolyását és súlyosságát.

 

A külföldi klinikai vizsgálatokkal párhuzamosan a pécsi virológusok, farmakolóusok és a Cebina a magyar klinikai tesztelés tervezését is megkezdték. Az osztrák, magyar és német kutatók úgy vélik, hogy amennyiben a közelgő klinikai vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak, az áttörést jelenthet a vírusok terjedésének ellenőrzésében, és a jelenlegi járvány visszaszorításában.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!