Politikai ügy lett a magyar-angol meccsből

2021.09.04.

Nem ért véget a magyar-angol vb-selejtező a pályán, politikai ügy lett a meccsből. Az angolok szerint ugyanis a mérkőzés alatt rasszista inzultusok érték a játékosaikat. Boris Johnson brit miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte a történteket. Szijjártó Péter erre azt mondta, hogy kettős mérce a sportban sem elfogadható.

A miniszter emlékeztetett rá, hogyan viselkedtek az angol szurkolók az olaszok elleni Eb-döntőn. A csütörtöki meccs kapcsán a Magyar Labdarúgó Szövetség vizsgálatot indított – hangzott el az M1 Híradójában.

Megtapsolták az angol himnuszt a magyar szurkolók a Puskás Arénában a szerdai világbajnoki selejtezőn. A szigetország focistái azonban kritizálták a magyar szurkolók viselkedését. A brit miniszterelnök a brit sajtóban megjelent cikkek után védelmébe vette az angol válogatottat, és vizsgálatot sürgetett.

Az Európa-bajnokság döntője előtt a Wembley stadionban készült videóval reagált Szijjártó Péter a magyar drukkerek viselkedését érő bírálatokra; a felvételt a külgazdasági és külügyminiszter pénteken tette közzé a közösségi oldalán.

Az angol játékosok panaszkodnak a csütörtöki „ellenséges budapesti hangulat miatt" – írta posztjában a miniszter, hozzátéve: az angliai felvételen az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat? – tette fel a kérdést Szijjártó Péter.

„Minden tisztelettel a miniszterelnök úr irányában mondom, hogy szerintem egy ilyen súlyos kérdésben a kettős mérce alkalmazásától végre el kellene tekinteni” – mondta a külügyminiszter.

A kettős mérce alkalmazása sem a politikában, sem pedig a sportban nem elfogadható ezt pedig a brit miniszterelnök kijelentéseire reagálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, az EU-tagországok külügyminisztereinek informális tanácskozásán.

„Mindenki láthatta az Európa-bajnokság döntőjét. Mindenki láthatta, hogy az angol szurkolók hogyan viselkedtek az olaszokkal. Az olasz himnuszt szinte nem is lehetett hallani úgy fütyültek az angol szurkolók, hogy aztán a mérkőzés közben esett inzultusokról már ne is essen szó. Tehát a kettős mérce alkalmazása se a politikában, se a sportban nem helyes” – mondta.

„Nagyítóval nézik ezeket a mérkőzéseket, kiragadnak egy jelenetet és általában igyekeznek egyfajta prekoncepció alapján ítélkezni Magyarországgal szemben.”

A csütörtöki mérkőzésen a magyar szurkolók sokkal visszafogottabbak voltak, mint a brit drukkerek a válogatottjuk egy tétmeccsén nyilatkozta az M1-nek a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák Dániel aki maga is kint szurkolt a magyar válogatottnak, arról beszélt, hogy egyedi esetek alapján próbálják meg a kollektív bűnösség elvét alkalmazni a magyar szurkolókkal, Magyarországgal szemben a fociban, és immár nem is először. Ebben élen jár a Magyarországgal szemben ellenséges nyugat-európia média.

„A balliberális nemzetközi sajtó igyekszik Magyarországot egyfajta politikai karanténba zárni, igyekszik megbélyegezni és a focit is arra felhasználni, hogy Magyarországgal szemben egyfajta politikai hangulatot keltsenek, ez kettős mérce” – mondta az elemző.

Deák Dániel arról is, hogy a nemzetközi futball szervezeteknél is megfigyelhető, hogy egyes országoknál nagyvonalúak, amikor a kihágásokról van szó.

Vizes palackokat dobáltak például Gulácsi Péter kapus felé a francia szurkolók a nyári Európa-bajnokságon, amikor Fiola Attila gólt rúgott a világbajnoknak, megszerezve ezzel a magyar válogatottnak a vezetést. Az esetnek semmilyen következménye nem lett.

Az angol-magyar mérkőzésen történtekről a Magyar Labdarúgó Szövetség közleményt adott ki.

Azt írták: A Puskás Arénába kilátogató hatvanezer szurkoló elsöprő többsége sportszerűen, a magyar válogatottat biztatva drukkolt még akkor is, amikor már vesztésre állt a csapat. A pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megtette/megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ. Az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében a szövetség az elkövetőkre hárítja, emellett a sportrendezvényekről történő két éves kizárásra számíthatnak az eljárás végén.

 

Péntek este jött a hír, hogy a FIFA máris fegyelmi eljárást indított a világbajnoki selejtezőn tapasztalt állítólagos rasszista szurkolói incidensek miatt. Közölték, hogy változatlanul zéró toleranciát tanúsítanak a rasszizmussal szemben.

hirado.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!