Rasszizmus, gyűlölet, Amerika egy más világ

Már talán nem gondoltuk, hogy van még ilyen.

2020.05.31.

Megdöbbent az egész világ azon, hogy Amerikában ilyen erősek a faji ellentétek. Rendőrök rendszeresen túlozzák el a feketék elleni intézkedéseket és sokszor ártatlan embereket ölnek meg.

A tüntetések George Floyd halála miatt törtek ki:

Egy George Floyd nevű fekete férfira kihívták a rendőrséget, mert a gyanú szerint hamis pénzzel fizetett. A rendőrök letartóztatták, és elmondásuk szerint valamilyen szer hatása alatt állt, és ellenállt az intézkedésnek. (Azóta megjelentek olyan hírek is, hogy még ez sem igaz, nem állt ellen.) A videón már az látszik, hogy a férfi a földön fekszik, egy fehér rendőr, Derek Chauvin pedig a nyakán térdel hét percen keresztül. Floyd közben többször szól, hogy nem kap levegőt, Chauvin ennek ellenére nem engedi el, három másik rendőr pedig nézi. Floyd végül már nem tud többször szólni. A kórházban halt meg. Mindez nappal történt a nyílt utcán, és a rendőröket az sem zavarta, hogy közben filmezik őket.

 

Az Egyesült Államok városaiban a kezdetben békés tüntetések számos területen erőszakossá váltak. Autókat, épületeket gyújtottak fel, a helyi hatóságoknak könnygázt és gumibotot kellett bevetnie. Donald Trump elnök egyre inkább sürgeti a meggyilkolt minneapolisi férfi, George Floyd haláláról való megemlékezést, ugyanakkor kijelentette, hogy nem engedheti meg, hogy az erőszakos tömeg uralkodjon az érintett városokban.

Hétfőn áll bíróság elé az a 44 éves volt rendőrtiszt, Derek Chauvin, akit az afroamerikai férfi meggyilkolásával vádolnak. Az ellene szóló videofelvételen jól látszik, hogy jó néhány percig térdelt Floyd nyakán, aki többször szólt, hogy már nem kap levegőt.

Mindkét férfi egy minneapolisi szórakozóhelyen dolgozott. A klub korábbi tulajdonosa teljesen ledöbbent, amikor meglátta a videót a haldokló Floyd nyakán térdelő rendőrről.

A Floyd-ügy miatt elszabadult a pokol Amerikában, ami egyesek szerint teljes mértékben tükrözi az országban fennálló egyenlőtlenségeket. Legalább harminc városban szerveződtek tüntetések a rasszista eszmék ellen – derül ki a BBC összefoglalójából.

Los Angelesben a rendőrök gumilövedéket is használtak az oszlatáshoz, miután a tüntetők üvegeket dobáltak és rendőrautókat gyújtottak fel. New Yorkban videóra vették, ahogy egy rendőrautó belehajtott a tiltakozó tömegbe.

Bill de Blasio polgármester szerint a tüntetők provokálták ki a drasztikus közbelépést. Ezzel szemben Alexandria Ocasio-Cortez, kongresszusi képviselő véleménye szerint de Blasio állítása egyenesen elfogadhatatlan, és ez nem szolgálhat mentségül a rendőrök számára.

Chicagóban a demonstrálók köveket dobáltak a tisztekre, akik válaszul könnygázt vetettek be. Több embert letartóztattak.

Atlantában, ahol pénteken épületeket rongáltak a tiltakozók, kijárási tilalmat rendeltek el. A rendkívüli állapotra az emberek és vagyontárgyaik védelme miatt volt szükség.

A tüntetések megfékezésére kirendelték a Nemzeti Gárdát, amely az Egyesült Államok kormányzóinak felszólítására avatkozhat be belföldi vészhelyzetekben. Washington DC-ben ők álltak a Fehér Ház és a tömeg közzé.

Philadelphiában 13 rendőr sérült meg az utcai harcok során. Legalább 35 embert tartóztattak le, miután üzleteket fosztottak ki, rendőrautókat gyújtottak fel, és épületeket rongáltak meg. Philadelphiában, Portlandben és Louisville-ben éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, de ez többeket nem tartott vissza, és este demonstrációkat szerveztek.

 

Szombat este Trump elmondta, hogy Floyd halála rémülettel, haraggal és bánattal töltötte meg az amerikaiak szívét. Az elnök elítélte a fosztogató és anarchista törekvéseket és úgy fogalmazott, hogy nem tartják tiszteletben Floyd emlékét.

 

„Amire szükség van, az a gyógyítás, nem a gyűlölet, az igazság, nem a káosz” – nyilatkozta. „Nem fogom engedni, hogy a dühös tömeg átvegye az uralmat.”

Trump személyesen a demokrata minneapolisi polgármestert vádolta a tiltakozások kordában tartásának hiánya miatt. Az elnök előrevetítette, ha a helyi erőkkel nem képesek kontrollálni a helyzetet, akkor a Nemzeti Gárda fog cselekedni.

nlcs/szeretlekmagyarorszag

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!